Ce înseamnă RAR Auto-Pass ?

registrul-auto-roman-rar-auto-pass

Ce înseamnă RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu la vânzarea unei mașini?

Este încă un act necesar la transferul proprietății unui vehicul. RAR Auto-Pass reprezintă noul document care va fi cerut la vânzarea unei mașini. Vânzătorul va trebui să-l obțină de la RAR și să-l ofere cumpărătorului. Obligația este prevăzută într-o lege votată marți de Camera Deputaților, care urmează să fie promulgată de Președintele României.

Parlamentul a adoptat proiectul legislativ referitor la înființarea registrului electronic al istoricului vehiculelor rutiere. Acesta introduce conceptul de RAR Auto-Pass, documentul care va prezenta istoricul de daune și numărul real de kilometri ai mașinilor scoase la vânzare.

Proiectul stipulează că la vânzarea unui autoturism cu maximum 8 locuri pe scaune, înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piața din România, vânzătorul să furnizeze cumpărătorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil timp de 60 de zile. Proiectul mai prevede și că producătorii de autovehicule vor trebui să informeze Registrul Auto Român cu privire la campaniile de rechemare a vehiculelor cu probleme, conform B1TV.

Legea își propune să pună capăt fenomenului de falsificare a kilometrajului, o practică la care mulți intermediari de mașini aduse „din Germania” nu sunt străini. Astfel, este interzisă modificarea frauduloasă a odometrului (kilometrajului) unui vehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune care să influențeze înregistrarea exactă a numărului de kilometri parcurși de un autovehicul.

registrul-auto-roman-rar-auto-pass
registrul-auto-roman-rar-auto-pass

„În contextul acestei legi, prin falsificarea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare intenționată și neautorizată a numărului real de kilometri indicat de odometrul unui vehicul. Dacă odometrul este defect sau nu funcționează corect, proprietarul/utilizatorul menționat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatorii economici autorizați”, se menționează în proiect. Printr-o aplicație informatică specifică furnizată de RAR, operatorii economici autorizați care desfășoară activități de reparații, întreținere și reglări funcționale ale vehiculelor rutiere, precum și activități de modificări constructive și reconstrucția vehiculelor rutiere, sunt obligați să citească și să transmită către RAR informații legate de numărul de identificare/seria de șasiu și valoarea indicației odometrului din dotare pentru vehiculul supus prestației în cauză, indiferent de tipul acesteia.”

Please follow and like us:
Pin Share